Představení hry: Batavia

Batavia

Počet hráčů: 3-5.
Doporučený věk: od 10 let.
Délka hry: 45-60 minut.
Autor: Dan Glimne, Grzegorz Rejchtman.
Rok vydání: 2008.
Výrobce: Queen Games.
Obvyklá cena: cca 990 Kč.
Herní systém: dražba o karty, sbírání zboží.
Čeština: hra neobsahuje cizojazyčné prvky, pravidla jsou přiložena v češtině.

V Queen Games rádi reprintují starší vydání her a více či méně je upravují. Připomeňme si alespoň několik her z posledních let: Shogun (Wallenstein), Chicago Express (Wabash Cannonball), Eketorp, Timbuktu. Batavia patří do této skupiny her. Jedná se o předělávku hry, která se původně jmenovala Moderne Zeiten. Výrazně se změnilo téma hry. Místo businessmanů moderní doby se z hráčů stávají obchodníci s kořením z časů největší slávy východoindické společnosti. Hra je krásně graficky zpracovaná. Mimochodem, Grzegorz Rejchtman je autorem úspěšné hry Ubongo.

Kartičky obchodních stanicBatavia je historický název indonéské Jakarty z dob, kdy zde holandská východoindická společnost obchodovala s kávou a čajem. Hra Batavia tyto zlaté časy obchodu připomíná. Hráči ve hře usilují o to, aby získali největší vliv v obchodě se vzácným zbožím. Putují Indickým oceánem a navštěvují obchodní stanice, aby v nich získali zboží. Každá stanice poskytuje jiný druh: čaj, bavlnu, porcelán, hedvábí, zázvor, muškát, pepř. Komu se na jeho obchodní cestě podaří nashromáždit nejvíce zboží daného druhu, bude za ně na konci hry náležitě odměněn zlatými mincemi. A jak to bývá, nejbohatší obchodník zvítězí.

Všichni hráči se "plaví" stejnou cestou, kterou reprezentují seřazené žetony obchodních stanic. A platí, kdo dřív přijde, ten dřív mele. Spojení mezi obchodními stanicemi zajišťují východoindické společnosti: anglická, francouzská, holandská, dánská a švédská. Možná vás překvapuje zařazení severských států, ale z toho si nedělejte hlavu, jsou blízké autorům hry.

Karty lodíSpolečnosti převezou ale jen toho hráče, který má jejich pečeť. Jak je získáte? Ve svém tahu vykládáte karty lodí. Kdo má před sebou nejvíce karet dané společnosti, vezme si pečeť a může využít jejích lodí k přesunu do nejbližší obchodní stanice patřící společnosti, aby zde získal nové zboží. Pokud máte v držení pečetě více společností, můžete si vybrat, kterou využijete. Na začátku hry každý hráč obdrží deset karet lodí, což je dost na to, aby měli z čeho vybírat. Další karty se pak získávají v průběhu hry.

Hra pěkně omezuje počet lodí ve hře. Pokud je na moři celkově mnoho lodí, některé bez milosti potopí piráti. "Obětí" se stanou všechny lodě té společnosti, která má právě na moři nejvíce lodí. Všechny vyložené karty této společnosti se odstraní, bez ohledu na to, před kterým hráčem leží. Hráči toho mohou ve hře takticky využívat ve svůj prospěch. Počty karet "hlídají" ukazatele s vlajkami jednotlivých společností a dělo pro celkový počet vyložených karet lodí.

Rozehraná BataviaKaždé kolo začíná dražbou o to, kdo bude začínajícím hráčem, a o karty lodí. K tomu slouží zvláštní směnky. Úspěšný dražitel neplatí cenu do banku, ale rozdá směnky rovnoměrně mezi ostatní hráče. Každý má tedy v průběhu hry šanci získat nové karty lodí. Potom hráči popořadě odehrají svůj tah. Buď si líznou dvě karty, nebo vyloží z ruky libovolný počet karet lodí a přesunu svého obchodníka do nejbližší stanice té společnosti, jejíž pečeť má právě v držení. Když některý z hráčů dosáhne cílové stanice, dohraje se kolo a následuje závěrečné bodování.

I když představujete obchodníky, nejedná se o ekonomickou hru, neobchodujete a nehledáte optimální strategii mezi náklady a výnosy. Snažíte se sbírat takové druhy zboží, abyste získali majoritu, a tím nejvíce zlatých mincí. V průběhu hry můžete získat i další mince navíc za žetony obchodních stanic - za více druhů dostanete více mincí.

Hrací deskaBatavia na první pohled nepřináší žádné originální prvky - vykládání karet, získávání majority -, ale šikovně a ústrojně je spojuje. Jen dražba o karty a pořadí do tématu hry moc nezapadá. Hra může oslovit každého, zkušenější hráče svými taktickými možnostmi, příležitostné hráče svou jednoduchostí, časem hry do hodiny a výborným grafickým zpracováním. Díky určité míře náhody mohou uspět i hráči, kteří tuto hru neznají, a bavit vás bude i při rodinném hraní.

Hra je svižná, na nikoho se zbytečně nečeká, a není opravdu složitá. S pravidly se můžete seznámit rychle, stačí deset minut a můžete hrát. Nejlépe si zahrajete ve třech hráčích, kdy nejvíce využijete taktické možnosti hry. Ve více hráčích se zvyšuje podíl náhody.

Směnka se používá při dražběNáhoda může mít velký vliv na výsledek hry, pokud někomu nepřichází karty lodí, které by potřeboval. V takovém případě nemá šanci uskutečnit své záměry, nezíská například vyhlédnuté a potřebné zboží, které by mu zajistilo převahu a "body". Oslabit tento vliv náhody mohou hráči vhodným načasováním dražby. Zkušenějším hráčům pak lze doporučit, aby vytvořili nabídku pěti karet vedle lízacího balíčku, a tím zatraktivnili dobírání karet.

Hra obsahuje kvalitní herní komponenty a je také jazykově zcela nezávislá. Hrací deska představuje stylizovanou mapu Asie, která je zarámovaná počítadlem zlatých mincí (bodů). Vše je na ní přehledně rozmístěné. Grafika herního materiálu pěkně dokresluje téma hry a je radost s ní hrát.

Odkazy:

***

Žádné komentáře: