Agricola aneb jak se stát dobrým hospodářem

AgricolaAgricola je hrou, která se těší v těchto dnech asi největší pozornosti. Především hráčská veřejnost ji hodnotí velmi dobře. Na žebříčku Board Game Geeku se již vyšvihla do první desítky, což je pro nedávnou novinku velký výkon. Hra je přitažlivá především dobrým zpracováním tématu života na středověkém statku. Hráči pečují během 14 kol o hospodářství tak, aby nikdo nezemřel hlady a nejlépe aby dobře prosperovalo a rozvíjelo se. Pěstujete obilí a zeleninu, chováte zvířata, staráte se o rodinu a její živobytí i vzdělání.

Autorem hry je Uwe Rosenberg. Jistě budete znát některou z jeho dalších, především karetních her, jako jsou Bohnanza, Mamma Mia!, Babel. V nich již svou agronomickou zálibu začal rozvíjet :-)

Agricola není pro příležitostné hráče. Všechny nadšence je třeba upozornit, že nemá nejjednodušší pravidla a nějakou chvíli zabere, než do nich proniknete. Herní čas je také delší. Pravidla však obsahují verzi pro začátečníky i pro zkušenější hráče, takže se dá s hrou seznamovat postupně. Zajímavostí a předností hry je také možnost zahrát si ji jako solitér.

Hra je prozatím k dispozici jen v němčině. Vzhledem k tomu, že obsahuje množství textů, nemusí být zájemcům u nás tak přístupná. Dobrou zprávou však je, že již existuje český překlad celé hry, který je k dispozici ke stažení na BGG. Firma MindOK již také potvrdila, že pracuje na českém vydání. Pokud půjde vše dobře, objeví se někdy v dubnu. Můžete se tedy těšit, a počkat si, až se ohlásí jaro, čas setby a práce na zahrádce.

Odkazy:

Související články:

***

2 komentáře:

Kadaver řekl(a)...

Na českou Agricolu už se těším jak malý kluk. Vypadá to na hodně silný herní zážitek, už jen díky toho, že měla takový raketový vzestup. Nechám se snad příjemně překvapit, jak dobrým hospodářem budu, jsem přece vidlák už od narození, tak by to mělo jít :-)

mvocet řekl(a)...

No ja sem taky moc zvedavej na ceskou verzi, ale je mi jasny ze to bude zase penez! Nekdy mi pripadaji ceny dosti silene. :(