Představení hry: Drachengold

Drachengold - krabice

Počet hráčů: 3-6.
Doporučený věk: od 8 let.
Délka hry: 30 až 45 minut.
Autoři: Bruno Faidutti.
Rok vydání: 2001.
Výrobce: Descartes Editeur.
Jiný název: Dračí zlato, Dragon's Gold.
Herní systém: karetní hra, ve které sbíráte poklady, na jejich rozdělení se musíte s ostatními dohodnout v časovém limitu.
Čeština: hra není dostupná v češtině, obsahuje cizojazyčný materiál - v angličtině nebo němčině, podle vydání.

Vydat se na draka chce odvahu. V doprovodu skupiny hrdinů se z výpravy na draky stane to správné dobrodružství. Každý hráč má ve skupině bojovníka, šermířku, mága a zloděje. Ty pak vysílá bojovat s vybraným drakem. Hlavním cílem ale není zabití samotného draka, ale získání jeho pokladů, zlata, stříbra a drahých kamenů. A zde nastává ta potíž. Když se s drakem vypořádá více hrdinů různých hráčů, je třeba se o poklady podělit. To bývá mnohdy těžší než zabít draka. Pokud se nedohodnou, nedostane nikdo nic. Vyhraje ten, kdo má na konci hry nejhodnotnější poklad.

Vyložení draci s pokladyNa začátku obdrží každý hráč své čtyři hrdiny (ti mají různou sílu). Všech 18 karet s draky se zamíchá a první čtyři se umístí do prostřed stolu, aby každý viděl jejich sílu, a na každou kartu draka se umístí příslušný počet pokladů (viditelných). Hra může začít. Hráči postupně vysílají své hrdiny na vybrané draky, dokud síla hrdinů nevyrovná nebo nepřevýší sílu draka - tak je drak zabit.

Dříve, než se hráči pustí do dělení pokladu zabitého draka, obdrží mág (který se účastnil boje) všechny červené drahokamy (je-li mezi drakobijci nějaký). Pokud je ale mágů více, červené drahokamy se rozdělují společně s ostatními. Zúčastněný zloděj si zas může zpoza zástěny jiného účastníka boje ukrást jeden náhodný drahokam (je-li zlodějů více, kradou v pořadí vyložených karet). Mág může podpořit zloděje ze své party. Pak zloděj nekrade náhodně, ale může nahlédnou za zástěnu protihráče a vybrat si.

Hrdinové jednoho hráčeVšichni hráči, jejichž hrdinové se na zabití draka podíleli, se musí dohodnou na rozdělení pokladu (i toho skrytého, dodatečně doplněného). Na rozdělení pokladu mají hráči přesně minutu - než se přesypou hodiny. Když se nedohodnou, nedostane nikdo nic. Hráči si musí rozdělit celý poklad beze zbytku, přitom na něj nesmí sahat a nesmí uzavírat žádné dohody o rozdělení dalšího pokladu v budoucnosti. Po proběhlé dělbě si hráči vezmou zpět karty svých hrdinů a položí je lícem dolů před sebe, karta zabitého draka se odstraní a z balíčku je líznuta nová karta s drakem. A nové boje a licitace mohou začít. Hra končí, když jsou všichni draci zabiti a jejich poklady rozděleny.

Kromě výše popsaných základních pravidel existují i pravidla pro pokročilé. Ty činí hru ještě zábavnější a pestřejší. Červené drahokamy můžete vyměňovat za magické předměty, které umožňují zvláštní akce. Do hry vnesou další a mnohdy nečekané zvraty a jinak Drachengold už hrát nebudete.

DraciZákladní kouzlo hry spočívá v komunikaci mezi hráči při dělení pokladů. Záleží na jejich pohotovosti a umu při dohadování. Drachengold nemá nijak složitá pravidla. Ideální je, když si poprvé zahrajete s někým, kdo hru zná a pravidla vysvětlí. Všichni je rychle pochopí, takže můžete hned začít. Stačí objasnit základní princip a bodování (to naleznete přehledně znázorněné na zástěně, za kterou si každý hráč schovává své poklady). Kromě komunikace mezi hráči hra poskytuje velkou škálu možných kombinací, které přemýšlivějším umožňují volit ten správný postup vedoucí k získání nejhodnotnějšího pokladu a k vítězství.

Karty mají pěknou fantasy grafiku, bude se vám s nimi hrát jedna radost. Jen škoda, že poklady nejsou "pokladovatější". Drahokamy a mince představují barevné dřevěné žetonky. Pokud se nechcete trápit luštěním německých textů na magických kartách (draci a postavy jsou bez textu), doporučuji využít přelepek (viz odkaz).

Jedna partie je celkem rychlá - zvládnete ji do pětačtyřiceti minut. Můžete tedy sehrát hned několik her po sobě a porovnat své drakobijské schopnosti. Optimálním počtem hráčů je podle autora 4 nebo 5 hráčů, ale i ve třech či šesti si dobře zahrajete.

Odkazy:

***

Žádné komentáře: