Recenze: Thurn und Taxis

Poštovní kurýr
Počet hráčů: 2–4
Doporučený věk: od 10 let
Délka hry: 45 až 60 minut
Autoři: Andreas Seyfarth, Karen Seyfarth
Rok vydání: 2006
Výrobce: Hans im Glück, Rio Grande, Albi, MindOK
Ocenění: Spiel des Jahres 2006 (vítěz), Hra německé veřejnosti 2006 (2. místo), Hra roku 2007 (vítěz)
Jiný název: Poštovní kurýr
Obvyklá cena: cca 690 Kč
Herní systém: vytváření sítě poštovních stanic vykládáním karet
Čeština: hra je kompletně v češtině

Hra Thurn und Taxis (Poštovní kurýr) rychle získala ocenění u hráčské veřejnosti i u kritiky. Oblíbili si ji také nehráči či příležitostní hráči. Vytváření sítě poštovních stanic přitom není téma na první pohled nijak ohromující a ani herní systém neslibuje nic převratného. Andreas Seyfarth, autor veleúspěšné hry Puerto Rico, však dokázal s pomocí své ženy Karen vytvořit hru, která je jednoduchá, výborně hratelná a pěkně provedená. Podařilo se mu pro hráče příjemně skloubit herní téma s mechanismem hry.

Karty městHráči se stávají "říšskými" poštmistry. Jejich úkolem je vybudovat vlastní poštovní společnost na území historické Svaté říše římské. Podobně, jak se to podařilo rodu Thurn-Taxisů. O tom, zda budou úspěšnější než konkurence, rozhoduje, jak hustou síť poštovních stanic vytvoří, jak dobré budou jejich kočáry a kolik nasbírají bonusů. Vyhraje ten, kdo získá nejvíce vítězných bodů.

Základním prvkem hry je stavba cest mezi městy. Cestu hráč vytváří tak, že před sebe postupně vykládá karty měst. Když je cesta dostatečně dlouhá, může na ní vystavět poštovní stanice. Do určitých měst na cestě umístí domečky ze své zásoby a ověří si, zda nezískal některý z bonusů (za délku cesty, za země). Ve svém tahu hráč provádí tři akce: 1. musí si vzít jednu kartu města z aktuální nabídky, 2. musí před sebe vyložit jednu kartu města, 3. může svou cestu uzavřít, umístit domečky poštovních stanic a započítat si body. Kromě toho může jednou během svého tahu využít pomoci jednoho ze čtyř úředníků.

Úředníci (pošťák, poštmistr, správce, kolář) umožňují "bonusovou" akci. Pokud hráč zvolí pošťáka, může vyložit dvě karty měst místo jedné, poštmistr zas umožní si vzít do ruky dvě karty, správce pak výměnu všech karet měst v aktuální nabídce a kolář dovoluje vzít si až o dvě karty vyšší kočár.

Hrací deskaHrací plán zahrnuje osm zemí s celkem 22 městy, která jsou propojena cestami. Pro nové hráče může být zpočátku trochu nepřehledný, ale během první partie se rychle zorientují. Jednotlivé země jsou barevně odlišeny – usnadňuje to vyhodnocení bonusových bodů. Kdo postaví své stanice v příslušné zemi jako první, získá nejvíce bodů, druhý již méně. Podobně se rozdělují body za délku uzavřené cesty. Hra končí, když některý z hráčů získá nejhodnotnější kočár nebo umístí poslední svůj domeček (ohodnoceno speciálním bonusovým bodem). Dohrává se však kolo, takže všichni hráči odehrají stejný počet kol.

Pravidla hry jsou opravdu jednoduchá, takže stačí hru připravit, vysvětlit základy a začít hrát. Vůbec nevadí, když spolu budou hrát děti s dospělými nebo méně zkušení hráči se zkušenými. Určitě ji mohu doporučit pro rodinné hraní i pro délku hry, jedna partie netrvá ani hodinu. Výhodou také je výborná hratelnost v různém počtu hráčů. Každá partie je také napínavá až do konce. Určitou roli hraje ve hře náhoda, která je daná aktuální nabídkou karet měst. Úspěch však záleží především na hráčích, jak s "náhodou" dokáží "pracovat". Hra dává hráčům velký prostor k promýšlení a rozhodování, jak ve hře postupovat.

Graficky je hra velmi pěkně a do detailu připravena. Karty měst zobrazují vybranou historickou budovu z daného města. Domečky poštovních stanic jsou dřevěné, bonusové žetony a nápovědní kartička pro každého hráče jsou z papírového kartonu.

Thurn und Taxis má všechny základní vlastnosti dobré moderní deskové hry: jednoduchá pravidla, pěkné provedení, partie trvá necelou hodinu, napínavost až do konce, zábavnost při různém počtu hráčů i při rozdílné herní zkušenosti. To jsou tedy plusy této hry. Jako mínus může někdo vnímat absenci přímé interakce mezi hráči. Chcete-li však ve hře uspět, musíte sledovat hru ostatních hráčů a například šikovným výběrem karet z aktuální nabídky narušit jejich plány.

Rozšíření Glanz und GloriaJiž také vyšlo rozšíření Thurn & Taxis: Glanz und Gloria (Lesk a sláva, 2007). Představeno bylo v únoru na veletrhu v Norimberku. Obsahuje jednak nový herní plán a kartičky měst, jednak upravuje pravidla pro kočáry. Nový herní plán otevírá další teritoria pro poštovní trasy. Ke hře potřebujete základní hru s domečky. V magazínu Spielbox (5/2006) vyšlo jako speciální příloha minirozšíření Thurn und Taxis: Der Kurier der Fürstin (2006). Hráči sbírají šlechtické dopisy a za ně získávají pomoc úředníků navíc. Posledním rozšířením je Thurn und Taxis: Alle Wege führen nach Rom (2008).

Odkazy:
***

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Není to špatná hra, ale je možná až příliš jednoduchá. Ale moc hezky zpracovaná.

Moje recenze: http://trupik.aspweb.cz/deskove-hry/postovni-kuryr.aspx