Novinky: Slovní hra LeXEso

Altar vydal slovní hru LeXEso, jejímž autorem je český literát, divadelník, muzikant a výtvarník angažující se zejména v tvorbě žánru fantasy Jakub "Drak" Kočí. Ilustroval například hru Hobiti (vydaly Straky na vrbě) a vytvořil několik menších her pro magazín Časostroj, kde vyšly jako speciální příloha.

Hra LeXEso je určena pro 2 a více hráčů od 10 let. Záleží jen na tom, kolik se vás vejde okolo stolu. Je to vcelku rychlá hra, jedno zahrání vám zabere od 20 do 40 minut. Procvičíte si s ní slovní zásobu, jazykové dovednosti, postřeh i rychlost. Neměla by ujít pozornosti nikoho, kdo má rád hry se slovy a jazykem.

Altar připravil LeXEso v sešitovém vydání. Na první pohled můžete mít dojem, že se jedná o malou knížečku. Po otevření ale zjistíte, že skrývá kartičky zhruba velikosti jako v pexesu. Hru si musíte nejprve připravit, obdobně jako u pexesa. To znamená, že nastříháte všechny čtverce. Díky tisku na silnou čtvrtku a povrchové úpravě by kartičky měly něco vydržet. Kromě nastříhaných kartiček budete potřebovat jen tužku a papír na zaznamenávání bodů. Hru si tak můžete vzít opravdu kamkoliv.

Princip hry je jednoduchý. Ze zamíchaných kartiček jich vyberete 36 a vytvoříte čtverec tak, aby byla vidět písmena. Jeden z hráčů sejme hromádku zbývajících kartiček a přečte instrukci, která je napsánu na spodní straně kartičky. V tu chvíli začnou všichni hledat ve vyložených kartičkách slovo podle instrukce. Kdo první slovo najde, vykřikne "Mám!" a řekne nalezené slovo. K sestavení slova vybere všechna písmena ze čtverce. Ten se pro další kolo doplní a podle nové instrukce hledá znovu.

Hra je ozvláštněna tím, že písmena mají různou barvu, ta ovlivňuje počet bodů za dané písmeno, dále speciálními instrukcemi, které doplňují ty standardní, takže se se vzájemně kombinují. Speciální instrukce například určí, že hledané slovo nesmí obsahovat hlásku A, bude obsahovat více než 6 písmen nebo že nebude obsahovat E a R. Standardní instrukce pak například řekne, že se hledá slovo začínající a končící stejným písmenem, křestní jméno, slovo bez samohlásky, přechodník, atd.

Všichni hráči jsou od začátku do konce zapojeni do hry, na nikoho se nečeká. A pokud vás baví kvízy a hry se slovy, můžete si cvičně zahrát i sami. LeXEso můžete využít i jako učební pomůcku.

Tři otázky pro autora hry (připravil Altar)

Jakub D. Kočí (zdroj: Wikipedie)
Název LeXEso připomíná notoricky známé pexeso. Je to záměr?
Přiznám se, že trochu ano. Klasické pexeso rozvíjí postřeh a paměť. LeXEso je na podobném kartičkovém formátu a rozvíjí nejen postřeh, ale i jazykové dovednosti. Když jsem přemýšlel nad jménem, říkal jsem si, že by mělo naznačovat, o co ve hře jde. Tu mě napadlo: Je to takové slovní (lexikální) pexeso. Tak jsem to scuknul a LeXEso bylo na světě.

Proč jsou ale v názvu velká písmena X a E?
Zapeklitá otázka, sám nevím, prostě se mi ten název takhle líbí. Vydavateli to nevadilo, že budeme hru psát takto a bylo na světě LeXEso. Ale jestli chcete, můžete si třeba myslet, že velké X značí drsný herní souboj a velké E, že vyhrát může jen skutečné Eso!

Jak vlastně hra vznikla?
Jsem vášnivý hráč deskovek a miluju slovní hry jako Kris Kros (nebo Scrabble, chcete-li). Jednou jsem se takhle procházel obchodem s hrami a vidím ty šílené pálky. Tak jsem si řekl, proč by měl někdo dávat za slovní hru šest, sedm stovek, když by to šlo udělat jednodušeji. Od myšlenky k realizaci uplynulo ale ještě hodně času a hodně odehraných testovacích her.

***

Žádné komentáře: