Představení hry: Carcassonne Město

Carcassonne MěstoPočet hráčů: 2–4
Doporučený věk: od 8 let
Délka hry: 30 až 60 minut
Autor: Klaus-Jürgen Wrede
Rok vydání: 2004
Výrobce: Hans im Glück
Jiný název: Carcassonne Die Stadt, Carcassonne: The City
Obvyklá cena: 1090 Kč
Herní systém: pokládání kartiček, spolupráce
Čeština: hra s českými pravidly, neobsahuje cizojazyčný materiál

Jak je patrné již z názvu, jedná se o hru z rodiny Carcassonne. Tentokrát v luxusnějším provedení - hru obdržíte pěkné dřevěné krabici a kromě kartiček obsahuje i dřevěné součásti představující hradby a věže - a s novým nápadem. Hráči společně staví město pokládáním kartiček s ulicemi, obytnými čtvrtěmi, tržišti. Současně ho ohrazují hradbami a věžemi. Figurky pak představují měšťany, rychtáře, trhovce nebo strážce na hradbách. Komu se je podaří umisťovat na nejvýhodnější místa, získá nejvíce bodů a stane se nejvlivnějším obyvatelem města.

Rozehrané Carcassonne MěstoCarcassonne Město je samostatná plnohodnotná hra pro dva až čtyři hráče, i když základem je modré Carcassonne a v něčem připomíná Carcassonne Hrad. Pokud máte rádi základní hru, tak se vás bude Město určitě líbit. Základní pravidla o pokládání kartiček a umisťování figurek jsou stejná. Hra však má několik nových herních prvků. Především se nově vznikající město postupem hry uzavírá stavbou hradeb. Na ně hráči mohou postavit strážce, kteří jim přinesou body na konci hry za historické budovy, které svou pozorností mohou ohlídat. Hra obsahuje také novinky v bodování. Při uzavření tržiště dostanete hráč body za počet kartiček vynásobený počtem druhů zboží na tržišti. Výhodnější je tedy pestřejší tržiště.

Pravidla jsou o něco málo složitější než u základního Carcassonne. Rychle však do nich proniknete. Znáte-li Carcassonne, nemusíte se učit nový herní systém. Hradby a věže přidávají hře více taktičnosti. Každý hráč má svou zásobu, ze které staví vždy, když boduje. Hradby se však nestaví od začátku, ale až od druhé fáze hry. Zvláštní body hráči dostanou za postavenou věž, a to za každý dílek hradeb od poslední věže.

Velmi dobře si zahrajete v různém počtu hráčů, ve dvou je hra taktičtější. Graficky je hra velmi pěkně připravená. Dřevěné dílky hradeb a věže společně s ilustrovanými kartičkami vytvářejí zdařilou maketu města.

Odkazy:
Související články:

Chcete si hru koupit?

v e-shopech
od
(Zdroj: Heureka.cz)


***

Žádné komentáře: