Představení hry: DaVinci code

DaVinci code - krabice

Počet hráčů: 2-4.
Doporučený věk: od 10 let.
Délka hry: 15 až 20 minut.
Autor: Eiji Wakasugi.
Rok vydání: 2004.
Výrobci: Winning Moves, Piatnik.
Ocenění: Spiel des Jahres 2004 (doporučená hra).
Obvyklá cena: cca 350 Kč.
Herní systém: logická hra, dedukce.
Čeština: hra neobsahuje cizojazyčné prvky, česká pravidla.

Dobrá hra nemusí být nijak složitá. Stačí dobrý nápad a kvalitní provedení. DaVinci code (nebo taky jen Code) je příkladem takové hry. Každý hráč má na začátku před sebou postaveny čtyři kameny s čísly tak, aby je ostatní neviděli. Tvoří jejich tajný kód. Kdo nejrychleji rozluští protivníkův kód? V této hře se snažíte odhalit složení čísel soupeřů a uchránit vlastní. Kód je složen z čísel od 0 do 11, které jsou ve dvou barvách - bílé a černé.

Každý hráč si náhodně vytáhne čtyři kameny s čísly a postaví je před sebou ve vzestupném pořadí. Má-li dvě čísla stejná, bude černý kámen stát vlevo. Nejmladší začne s prolamováním kódu soupeřů. Hráči se ve hře střídají po směru hodinových ručiček.

DaVinci code - hraZačínající hráč si nejdříve ze společné zásoby kamenů jeden vezme a skrytě ho postaví vedle své řady. Potom se pokusí uhodnout číslo konkrétního kamene jednoho ze soupeřů. Ukáže na kámen a řekne číslo. Pokud neuhádl, zařadí svůj nově vytažený kámen mezi ostatní a položí ho, aby jej všichni viděli. Tím poodhalí kousek z tajemství svého kódu. Příznivější situace pro něj nastane, pokud uhádl. Může si vybrat, zda zařadí tažený kámen mezi ostatní, a rozšíří tak svůj kód a jeho tah končí, nebo zda bude hádat dál (nový kámen si však už netahá). V každém případě se uhádnutý kámen vždy položí. Ze začátku budete hádat, ale postupně budou vaše tipy lepší a lepší.

Jak vidíte, pravidla jsou opravdu jednoduchá, vysvětlíte si je během minuty a hned může začít napínavý souboj o prolomení kódu soupeřů. Hra má dvě varianty. V základní se hraje bez dvou pomlček, které ztěžují odhalení kódu. Začínajícím hráčům doporučuji nejdříve základní a po proniknutí do tajů hry vyzkoušet také hru pro pokročilé. Ještě doplním, že hráči nesmí zapisovat pokusy o uhodnutí, musí si je pamatovat. Aby se zabránilo dlouhému přemýšlení, doporučuje se také zavést časový limit. Jeho překročení automaticky znamená neuhádnutí čísla soupeře.

Herní kameny jsou vyrobeny z plastu tak, aby dobře stály na podložce a současně aby soupeři neviděli, jaká jsou na nich čísla. Důležité je, aby se kameny hraním neopotřebovávaly a nedalo se podle jejich vzhledu poznat jejich číslo.

Jedna partie trvá okolo patnácti minut, takže si hned můžete dát odvetu nebo si zahrát na několik kol. Domluvte si počet kol a sčítejte body za uhodnuté číslice a úplné rozluštění kódu soupeře. Kdo bude mít na konci nejvíc bodů, stane se mistrem šifrantů.

Varianta bodování využitelná pro turnaj (odlišná od bodování v pravidlech):

  • 1 bod: uhádnutí čísla kamene,
  • 3 body: kompletní uhádnutí kódu soupeře,
  • 5 bodů: vítězství v kole.
Odkazy:
***

Žádné komentáře: