Nejlepší hry pod stromeček 2017

Vánoce jsou skvělou příležitostí pro setkání celá rodina a blízkých přátel u pěkné hry. Tak proč si nějakou nenadělit? Navíc bude přinášet zábavu a radost celý rok. Rád bych vám stejně jako v minulých letech dal pár tipů na hry, které stojí za to. Tento rok byl obzvláště bohatý na novinky a na kvalitní hry. Pro každého se tak najde vhodná hra. Věřím, že si vyberete i vy.






Pro lepší přehlednost při výběru jsem hry rozdělil do těchto pěti kategorií:

  • dětské hry, 
  • rodinné hry, 
  • hry pro přátele, 
  • hry pro náročné,  
  • párty hry. 
V každé kategorii najdete tipy na několik her. Všechny doporučené hry jsou u nás dostupné, i když některé jen ve specializovaných obchodech (dají se však objednat přes internet).

Poznámka: Vybrat nejlepší hry je vždy obtížné a mnohé skvělé hry se do výběru nedostanou. Doporučení vychází z mých zkušeností. Vlastní tipy na hry můžete uvést do komentáře pod článkem. Inspirace se hodí nejen na Vánoce. A doporučení z minulých let platí (mnohdy) stále, viz související články na konci. Dříve doporučené hry zde proto neopakuji.

Dětské hry

– pro děti předškolního nebo mladšího školního věku, dospělí mohou, ale nemusí hrát, zábavné hry zejména pro děti

Doba kamenná Junior

– jednoduchá dětská hra pro 2–4 hráče od 5 let, vyd. MindOK

Doba kamenná: Junior je ideální vstupní hrou pro předškoláky, protože je učí základním principům her, práce se zdroji, plánováním akcí, základním počítáním, ale i pamětí. Dětem se bude líbit dřevěné komponenty i celkové grafické zpracování. Ve hře budete sbírat suroviny, které potřebujete ke stavbě své vesnice. Zvítězí ten, kdo jako první postaví svou třetí chýši.

Odkazy:

Ticket to Ride Junior

– dětská hra pro 2–4 hráče od 6 let, vyd. Blackfire

Tato hra je upravenou verzí rodinné hry a je výborně přizpůsobená dětem. Hráči budují tratě na mapě Evropy a za splněné úkoly, propojení konkrétních měst, získávají body. Hra končí, když některý hráč získá šestou jízdenku (za splněné úkoly). Ticket to Ride Junior je hra ušitá na míru dětem. Zaujme je svými vláčky i ilustracemi na kartách. Učí je základním herním dovednostem a postupům, například plánovat, sledovat ostatní hráče, zvládat prohru, a tím jim otevírá cestu k dalším hrám.

Odkazy:

Tajná výprava čarodějů

– dětská kooperativní hra pro 2–6 hráče od 6 let, vyd. MindOK

Hráči představují kouzelnické učně, kteří tajně utekli do černého lesa na kouzelnický trh. Přísný duch Bludovít je jim ale v patách, a tak musí honem zpátky do kouzelnické školy. Jedná se o kooperativní hru s paměťovými prvky. Má výborně skloubené téma s provedením, které děti zaujme a především je baví. Díky kostkám je hra proměnlivá a hráče udržuje v napětí. Funguje v ní efekt postupného objevování, díky tomu má postupnou gradaci.

Odkazy:

Rodinné hry

– hry pro děti a rodiče, všichni mají šanci na výhru, méně náročné hry, které jsou zábavné pro všechny

Kingdomino

– jednoduchá a rychlá rodinná hra pro 2–4 hráče od 8 let, vyd. MindOK

Z dominových dílků krajiny si každý hráč vytvoří své království s obilnými poli, jezery, lesy i nehostinnými skalami a doly. Zvítězí ten, kdo dokáže ze svého království vytáhnout nejvíce bodů. Hra má jednoduchá pravidla, s nimiž rychle kohokoliv seznámíte, takže hned můžete začít hrát. Je také dostatečně variabilní, aby vás bavila i při opakovaných partiích. Kingdomino je zábavná hra pro široký okruh hráčů.

Odkazy:

Diamant

– rodinná push your luck hra pro 3–8 hráčů od 8 let, vyd. Albi

Jedná se o jednoduchou hru, kterou novým hráčům představíte během minuty, takže hned můžete začít hrát. Je zábavná pro všechny kategorie hráčů, pro děti i příležitostné hráče, ale i pro ty náročnější. Je to i díky krásnému provedení, ve hře jsou bílé „diamanty“ a červené „rubíny“, které si ukládáte do své truhličky a představují body. Především pak výborně využívá push you luck princip (jít štěstí naproti). Hráči se jako dobrodruzi pouští do temné sluje a pátrají po pokladech. Kdykoliv se mohou vrátit, a získat, co nasbírali, nebo riskovat a získat víc, nebo přijít o vše.

Odkazy:

Karak

– rodinná hra pro 2–4 hráče od 7 let, vyd. Albi

Karak je původní česká rodinná hra s jednoduchými pravidly. Každý hráč představuje jednoho hrdinu, který vyráží do labyrintu pod hradem Karak bojovat s nestvůrami a získávat zbraně a poklady. Každý hrdina disponuje dvojicí unikátních schopností a bojuje jen sám za sebe. Hru ocení především příležitostní hráči a děti díky jednoduchosti a zábavnosti při objevování podzemního labyrintu a boji s příšerami a výbornému zpracování. Vše je přehledné a srozumitelné.

Odkazy:

Junk Art: Umění z odpadu

– rodinná dovednostní hra pro 2–6 hráče od 8 let, vyd. MindOK

V této hře se stanete umělci, kteří v různých světových metropolích tvoří umělecká díla z nejrůznějšího odpadu (dílků různých tvarů a barev) podle měnících se požadavků. V každé partii stavíte podle nových zadání, hra je proto pokaždé trochu jiná. Přináší mix dovednosti, taktiky a štěstí. Ve hře uplatníte cit pro rovnováhu a pevnou ruku. Na hře oceňujeme její přístupnost a zábavnost pro rozmanité skupiny hráčů. Především tím, jaké roztodivné skulptury dokáží hráči sestavit, ale i tím, jak budou různé části odpadávat.

Odkazy:

Hledá se hrdina

– rodinná karetní hra pro 3–5 hráče od 10 let, vyd. REXhry

Hráči se snaží v každém kole najmout jednoho ze sedmi hrdinů tak, aby se jim podařilo vytvořit skupinu šesti různých hrdinů. Komu se to podaří, ten zvítězí. Hra je rychlá a zábavná při hře s dětmi okolo 10 let a pro příležitostné hráče, ale jako filler se bude líbit i těm zkušenějším. Hledá se hrdina je především zábavná hra, v podstatě párty hra, ve které uplatníte blafování a odhad spoluhráčů.

Odkazy:

Hry pro přátele

– hry pro dospívající a dospělé, všichni mají stejnou šanci na výhru, hráči jsou starší 10 let

Mars: Teraformace

– strategická hra pro 1–5 hráčů od 12 let, vyd. MindOK

Mars: Teraformace je strategická hra pro náročnější hráče, kterou si užije i příležitostný hráč. Pravidla hry nejsou složitá, jsou logická a výborně provázaná s tématem. Přestože hra obsahuje velké množství herního materiálu a karet, vše je přehledné. Hra má silnou atmosféru, která je daná tématem a jeho provázaností s velkým počtem unikátních karet. Karty vám poskytují velké množství kombinací a možností, mezi nimiž můžete volit. Mars je jedinečná hra se silným tématem, která poskytuje jedinečný herní zážitek.

Odkazy:

Ostrov Skye

– rodinná strategie pro 2–5 hráčů od 8 let, vyd. Albi

Hráči jako náčelníci jednoho z pěti skotských klanů soupeří o nadvládu nad ostrovem Skye. Snaží se získat ta nejlepší území a výhodně prodat ta, která nechtějí. Hra má přístupná pravidla, takže oslovuje i příležitostné hráče. Přináší funkční kombinaci herních mechanismů. Díky náhodně vybíraným bodovacím podmínkám je každá hra jiná, můžete proto hrát opakovaně. Zábavné je ve hře budování vlastního panství z dílků krajiny, které v každém kole zakoupíte. Záleží přitom na tom, jakou cenu každý hráč přiřadil dílkům, které dává do nabídky.

Odkazy:

Zombicide: Černý mor

– kooperativní hra pro 1–6 hráčů od 10 let, vyd. Blackfire

Zombicide: Černý mor je krásně zpracovaná tematická hra, která má jedinečnou atmosféru. Osloví náročnější i příležitostné hráče, kteří mají rádi dobrodružné hry zasazené do fantasy prostředí. Hráči společnými silami plní v každé hře jiný úkol daný zvoleným scénářem. Hra obsahuje kvalitní plastové figurky a přehlednou hráčskou desku. Výborně funguje propracovaný systém vylepšování postav s odemykáním nových schopností. Zombicide je velká hra, která přináší deskové RPG s příběhem.

Odkazy:

Exit – Úniková hra: Opuštěná chata

– kooperativní hra pro 1–4 hráče od 12 let, vyd. Dino

Exit patří k náročnějším únikovým hrám, které si můžete zahrát u sebe doma. Vaším úkolem je vyřešit všechny úkoly a šifry a uniknout z opuštěné chaty, kde jste uvězněni. Hra přináší výborně realizované  nápady, které překvapí i zkušené hráče šifrovacích her. Určitou nevýhodou hry je, že dojde k ničení materiálu (pro opakované hraní nutno zkopírovat sešit a některé karty). K dispozici jsou u nás i další samostatné scénáře: Tajná laboratoř a Faraonova hrobka.

Odkazy:

Hry pro náročné hráče

– hry s komplexními pravidly, vhodné pro hráče, kteří často hrají nebo hledají strategickou hru

Great Western Trail

– komplexní strategická hra pro náročné hráče, pro 2–4 hráče od 12 let, vyd. MindOK

V této strategické hře jako rančeři ženete svá stáda z Texasu do Kansas City. Zvítězí ten, kdo nejlépe zvládne nástrahy cest, využije nejlépe všech možností a získá za ně nejvíce bodů. Hra nabízí velké strategické možnosti a velkou variabilitu. Během celé hry činíte herní rozhodnutí, která musíte přizpůsobovat vývoji hry i hře ostatních hráčů. Jedná se o jednu z nejlepších strategických her poslední doby.

Odkazy:

Scythe

– strategická hra pro 1–5 hráčů od 12 let, vyd. Albi

Scythe je strategická hra pro náročné hráče, kteří mají rádi kvalitně, do posledního detailu zpracované komplexní hry. Hra má excelentní grafické provedení a má výborně provázané téma a herní mechanismy. Díky tomu má hra svou jedinečnou atmosféru. Velká je také variabilita hry, takže se můžete těšit na řadu partií.

Odkazy:

Pustina

– strategická hra pro 2–4 hráče od 14 let, vyd. Albi

Ve hře Pustina vede každý hráč svůj kmen lidí, kteří přežili nukleární válku. Obýváte provizorní úkryt, z něhož se ti nejodvážnější vydávají na povrch, aby získali vše potřebné k přežití, potraviny, nejrůznější materiály, ale i střelivo, které potřebujete pro lov a obranu. Musíte si přitom dávat na silnější jedince z jiných kmenů, aby vás neobrali o vaše těžce nabyté suroviny. Ve hře zvítězí ten, kdo prokáže, že jeho kmen je nejživotaschopnější. Pustina je strategická hra s velmi silným tématem a atmosférou, kterou podtrhuje výborné grafické zpracování hry.

Odkazy:

Kmotr: Impérium corleonů

– strategická hra pro 2–4 hráče od 14 let, vyd. Blackfire

Hra vás zavede do New Yorku 50. let, kde budete soupeřit o vliv s ostatními rodinami a především vydělávat peníze. Jen nejlepší se může stát novým Kmotrem. Základem hry je worker placement (umisťování na akce) se zabíráním území. Vysíláte členy gangu a rodiny na herní plán, kde plní různé úkoly. Vybírají výpalné, získávají vliv ve čtvrti, provádíte různé machinace, využíváte spojence, vyřizujete zakázky pro Dona Corleoneho. Produkčně je hra na špičkové úrovni a i díky tomu má jedinečnou atmosféru. Figurky i plechové kufříky jsou výborně zakomponovány do hry.

Odkazy:

Párty hry

– jednoduché, rychlé a zábavné hry, ve kterých jde především o to společně se pobavit

Krycí jména: Duet

– kooperativní asociační hra pro 2 a více hráčů od 8 let, vyd. MindOK

Jedná se o týmovou asociační hru, ve které se podle nápovědy snažíte určit správné pojmy rozložené na stole. Hledání slovních asociací a jejich odhalování je jednoduché a zábavné pro všechny zúčastněné hráče. Hra má nápad, který funguje a baví. V této variantě hrajete společně proti hře. Můžete hrát ve dvojici nebo ve dvou týmech.

Odkazy:

Představ si!

– asociační hra pro 3–8 hráčů od 12 let, vyd. REXhry

Představ si je jednoduchá a rychlá hra, která je přístupná širokému okruhu hráčů. Dobře si ji zahrajete s dětmi, příležitostnými i náročnějšími hráči. Je sice určena pro hráče od 12 let, ale dobře ji zvládnou i mladší od 8 let. Hra obsahuje průhledné karty se stylizovanými obrázky, které používáte jako nápovědu pro hádání různých pojmů. V této hře jde především o společnou zábavu při vymýšlení nejvýstižnějšího znázornění hesla a při jeho odhalování. Karty také můžete rozpohybovat a dát tak nápovědě ještě jeden rozměr. Hra rozvíjí obrazotvornost a představivost. Je to výborná společenská hra, ve které se fantazii meze nekladou.

Odkazy:

Neobvyklí podezřelí

– dedukční párty hra pro 3–16 hráčů od 14 let, vyd. Albi
Neobvyklí podezřelí je párty detektivní hra. Vaším úkolem je na základě indicií vybrat z dvanáctky podezřelých jednoho pachatele. Jeho totožnost však zná pouze jediný hráč. Čím dříve se vám podaří pachatele odhalit, tím více bodů získáte. Hra má jednoduchá pravidla, takže si zahrajete v podstatě s kýmkoliv. Odhalování pachatele vás zaručeně vtáhne do hry.

Odkaz:


Jakou hru byste letos doporučili vy? Podělte se o vaše tipy v komentáři k tomuto článku.

Související články:

Odkazy – mohlo by vás zajímat:



***

Žádné komentáře: