Recenze: Aruba – Battle Race

Po převahové hře Mafia City na mafiánské téma, která je určena spíše náročnějším hráčům, přišel Petr Bělík loni s hrou z jiného soudku. Jeho novou závodní hru Aruba: Battle Race si zahrajete i v rodinném kruhu nebo s přáteli, ale mohou ji ocenit i náročnější hráči. Aruba je taktický závod pro 3–6 hráčů od 10 let, plný strkanic a kolizí, nečekaných manévrů a různých triků. K pohybu a dalším akcím se specifickým způsobem využívají kostky.

Téma

Ve hře Aruba se stanete účastníkem nebezpečného automobilového závodu. Závodní okruh se nachází na ostrově Aruba, podle kterého závod a hra mají název. Nepůjde ale o žádný nevinný závod s přísnými pravidly, ale o ultimátní jízdu, kde je dovoleno téměř vše. Závod se jede na tři kola. Závodníci získávají body za pořadí v cíli a jejich součet určí celkového vítěze.

Jak se hraje

Každý hráč má své závodní auto, které projíždí okruh na herním plánu, a před sebou kartu auta, k níž může v průběhu hry přikládat různé vybavení, nárazníky a pily. Ve svém tahu má hráč k dispozici deset kostek. Tedy v případě, že je jeho auto bez poškození. Za každý žeton poškození se jedna kostka odebírá. Pokud auto získá více než osm poškození, je vyřazeno. Dané kolo nedokončí, ale do dalšího může opět nastoupit. V průběhu závodu ale máte možnost provádět rychlé opravy, a tak udržovat auto v provozu. Každé poškození omezuje vaše šance na úspěch.

Jak se s kostkami pracuje? Jednoduše. V první fázi svého tahu házíte s dostupnými kostkami. Dvakrát můžete s libovolnými kostkami hodit znovu. Ve druhé fázi pak z kostek vytvoříte sestavy, která vám poskytnou příslušné akce. Každou kostku přitom můžete využít pouze do jedné kombinace. Jaké máte možnosti:
  • Postupka začínající jedničkou vám umožňuje pohyb. Posunete se o tolik políček, kolik je v postupce kostek (například o pět při nepřerušené postupce 1–5, maximum je 6).
  • Dvojice vám dává na výběr: buď vystřelíte na auto soupeře stojící před vámi a způsobíte mu jedno poškození, nebo opravíte své auto, odeberete dva žetony poškození.
  • Trojice vám poskytne dvě akční karty, s jejichž pomocí můžete opravovat auto nebo vám poskytnou vybavení  či umožní určitý efekt (například dají kostku navíc, dovolí přehození kostek, díky nitru získáte pohyb navíc, atd.). 
  • Čtveřice dává extra pohyb +2.
  • Všechna sudá čísla vám dají pohyb o šest polí, a to bez ohledu na počet kostek, které máte k dispozici.
  • Všechna lichá čísla zas opraví všechna poškození (opět bez ohledu na počet kostek). 

Pohyb má svá pravidla. Pohybujete se jen směrem vpřed a šikmo, ale ne šikmo mezi auty (ty cestu blokují). Pokud jste na začátku svého tahu na prvním místě, váš pohyb se automaticky snižuje o jedna. Zatáčky jsou na trati označeny červenými poli. Autu, které zde svůj pohyb začíná, se také snižuje pohyb o jedna (například na obrázku zelenému a bílému).

Akční karty jsou kořením hry. K dispozici je deset druhů karet, které vám poskytují různé výhody. Některé umožňují manipulaci s kostkami, další obrní vaše auto, takže soupeřům uštědříte větší poškození nebo sami vyváznete bez úhony, jiná pomůže opravit auto či zvýší jeho pohyb. Specialitou je hák, který vám umožní zaháknout se za vozidlo soupeře a pohybovat se spolu s ním. Akční karty jsou tak dobrým pomocníkem.

Podle času a nálady si můžete zahrát plnou hru na tři kola a sbírat vítězné body nebo uspořádat jen rychlý závod na jeden okruh.

Komu je hra určena

Aruba je hra přístupné širokému okruhu hráčů. Díky přístupným pravidlům ji rychle vysvětlíte každému nováčkovi. Hodí se proto pro hraní s dětmi i přáteli, příležitostnými hráči. Sami hráči si určují, do jaké míry do sebe budou vrážet a poškozovat svá auta. Díky tomu, že existuje celá řada možností, jak poškozené auto opravit, nebude větší interakce ve hře vadit ani hráčům, kteří jinak tento typ her nevyhledávají.

Více zábavy si užijete ve větším počtu hráčů, protože bude častěji docházet ke srážkám a lépe využijete možností akčních karet. Pravidla umožňují i variantu hry ve třech hráčích, ve které každý hraje se dvěma auty.

Hra se vám bude určitě líbit, pokud máte rádi hry s kostkami.

Zpracování, grafika, pravidla

Hra obsahuje čtvercovou hrací desku s tratí. Je z pevného kartonu, takže se na stole nevlní. Auta jsou dřevěná. Karty mají výbornou grafiku, která ladí s herní deskou. Společně s kartami aut dávají hře správnou atmosféru. Když vybavíte své auto pilami a nárazníky, každý si na vás hned dá větší pozor.

Pravidla jsou srozumitelná, přehledná a ilustrovaná, takže vám umožní do hry rychle proniknout a během několika minut můžete začít hrát. Při prvních hrách je mějte při ruce, abyste si případně mohli vyjasnit přesný efekt jednotlivých karet.

Hodnocení

Aruba je rychlá závodní hra, která jednoduše, ale účelně a vtipně využívá kostek. Přichystá pro vás řadu zábavných situací, bouraček, nečekaných manévrů a nejrůznějších triků. Kostky představují velkou míru náhody, záleží ale do značné míry na vás, jak si ji budete řídit. Deset kostek je dostatečný počet, abyste hodili to, co potřebujete. Je tu ale i šance, že se vám něco nepovede, a tak dáte šanci soupeřům. Toto napětí (vyjde/nevyjde, do jaké míry rizika půjdu) souzní s tématem hry a dává jí správný náboj.

V každém svém tahu musíte zvažovat, jak konkrétní situaci nejlépe vyřešit, a co k tomu potřebujete hodit na kostkách. Musíte proto neustále sledovat ostatní a přizpůsobovat jim svou hru, přemýšlet i pár tahů dopředu. Rozhodování o výběru kostek a jejich přehazování může hru někdy zpomalit, celkově je ale svižná a všichni jsou neustále zapojeni.

Hra přitom není překombinovaná, neobsahuje nic zbytečného. Všechny akční karty můžete dobře využít. Pěkný je i vyvažující prvek, který zpomaluje vedoucího závodníka. Každý má šanci uspět, takže je hra napínavá od začátku do konce.

Infobox o hře

 Počet hráčů:  3–6 hráčů
 Doporučený věk:  od 10 let 
 Délka hry:  30–60 minut
 Autor:  Petr Bělík
 Rok vydání:  2014
 Výrobce:  Stragoo games
 Obvyklá cena:  cca 400 Kč
 Herní systém:  závodní hra řízená kostkami s významnou interakcí mezi hráči
 Čeština: hra vyšla kompletně v češtině

Odkazy:
Chcete si hru Aruba koupit?

Společenská hra ARUBA lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

***

Žádné komentáře: