Ohlédnutí za Essenem 2: Česká stopa

České hry byly v Essenu opět vidět. Hodně to bylo zásluhou CGE a nové hry Vládi Chvátila Tash-Kalar. Na několika místech mohli návštěvníci potkat velkou demo verzi hry a především lidi z CGE v týmových tričkách. Neztratily se ani stánky CBG s Dr. Hrubcem a Jiras Games se Zapadákovem. Na stánku Stragoo games se dala zahrát hra Petra Bělíka Mafia City a postřehovka Grabolo. Loris Games přivezli Malaccu. Tím ale česká účast na veltrhu nekoční. Tři týmy z Čech a Moravy se zúčastnili turnaje Europe Masters. O výsledcích mistrovství světa v Carcassonne jste si již mohli přečíst v samostatném článku.

Na stánku CGE bylo stále živo a u stolů plno. Hlavním tahákem byla samozřejmě hra Tash-Kalar (její české vydání připravují REXhry). Nebývalý zájem byl ale také o rozšíření k ostatním hrám z prodkce CGE: Příšerky z podzemí, Tzolkin: Mayský kalendář, Dědictví, Galaxy Trucker. Novinkou byla také elektronická sekce, která předváděla hry CGE pro iPad a černá kostka Futuro Cube.

Umístění zhruba uprostřed haly zaručovalo, že každý zájemce stánek CGE našel. Stánek Jiras Games byl hned vedle a byl oděn do stylového kovboyského hávu podle nové, vylepšené edice hry Zapadákov. Společnost Loris Games hostovala na stánku CBG a kdo si sem našel cestu, rád si Dr. Hrubce nebo Malaccu vyzkoušel. Podívejte se na fotky jednotlivých českých stánků.

Europe Masters
Turnaje Europe Masters se účastní čtyřčlenné týmy, které hrají celkem čtyři hry. Letos to byly: Gynkgopolis, Myrmes, Keyflower, The Palaces of Carrara. Celkem se ho zúčastnilo 31 týmů z 12 zemí (například i z Kanady, Norska, Švýcarska). Nejlepším českým zástupcem byla Paluba team, která skončila celkově na 7. místě s 51 body. Telka sýrová skončila 10. se 49 body a tým Za 5 minut na 23. místě s 36,5 bodu. Zde je prvních pět týmů:
  1. Brettspielteam Hamburg (Německo) – 67 bodů
  2. Das Team mit dem Paukenschlag (Německo) – 65 bodů
  3. Schwarzer Donnerstag (Německo) – 58,5 bodu
  4. Krasse Knarren (Nizozemsko) – 57,5 bodu
  5. Rauchende Würfel (Německo) – 57,5 bodu
Jirka (vlevo) při hře Keyflower.
Celkem šest hráčů prošlo turnajem s plným počtem bodů (20). Mezi nimi byl i Jirka Bauma z Paluba teamu. Zde jsou fotky z turnaje a závěrečného vyhlášení výsledků.

Příští ročník veletrhu SPIEL
Příští rok se veletrh SPIEL v Essenu uskuteční 16.–19. 10. 2014. Pokud byste chtěli zažít jedinečnou atmosféru této největší herní akce v Evpropě, nezapomeňte si zapsat do svého kalendáře.

Odkazy:
Související články:
Obrazová příloha
CBG a Infarkt.

Jiras Gamas a Zapadákov.

Loris Games a Malacca.

Sportable a To je fotbal.

David Cochard na stánku CGE, ilustrátor např. Vládců podzemí.

Stragoo games a Grabolo.
Poutač na Futuro Cube.

***

Žádné komentáře: