Umakartové: hudební CD s deskovou hrou

Nebývá zvykem, abyste se na herním webu setkávali s recenzí hudebního alba. Tentokrát je k tomu důvod. Vydavatelství Indies Scope vydalo album Umakartové brněnského freak folkového dua Biorchestr, které v limitované edici obsahuje i společenskou hru pro 2–6 hráčů. Jedná se o originální spojení hudebního cd a hry.

Můžete si přečíst krátký rozhovor s autorem a podívat se i na video s představením hry na YouTube.
Hra využívá jednoduchý a osvědčený princip hádání slov předváděných pantomimou. Ten je však hudebními skladbami originálně spojen v jeden celek. Hráči nesoupeří mezi sebou, ale plní společný úkol, mají zachránit dům před rozličnými katastrofami. Čas je omezen délkou cd, tj. 41 minutami.

Umakartové jsou skrytí obyvatelé lidských stavení. Hráči představují takové umakarty jednoho domu, jehož rodina odjela na dovolenou. Balení ale proběhlo tak narychlo a překotně, že po celém domě je zaděláno na řadu malérů, v každé z dvanácti místností jeden: zapnutá žehlička, mléko na plotně...

Společnými silami musíte všechny maléry vyřešit. Pokud se vám to nepodaří, než skončí poslední skladba CD "Umakartové", tak je dům zničen a vy prohrajete. Co musíte udělat, aby se tak nestalo? Rozložíte na stole dvanáct herních polí, které odpovídají jednotlivým místnostem. Pak zamícháte karty se slovy a rozdáte je mezi hráče. Každý si drží své karty skrytě. Vložíte CD do přehrávače a zapnete v režimu náhodného přehrávání. Hra začíná.

Nejmladší hráč vybere jednu kartu právě přehrávané písně a její slovo pantomimicky předvede (nesmí přitom otvírat ústa, ukazovat či používat rekvizity). Ostatní hráči mají společně jeden pokus na uhádnutí slova, hádat může kdokoliv. Uhádnutí znamená první úspěšný krok k odvrácení nebezpečí v dané místnosti (kartu položíte na odpovídající místnost). Pokud hádající neuhodne, vezme si kartu do ruky a předvádí nové slovo.

Slova jednotlivých hracích polí jsou vybrána z příslušné písně, takže přehrávaná skladba může posloužit jako určitá nápověda. Musíte uhodnout 5 slov pro každou místnost. Skladby mají délku okolo tří minut, to znamená, že na uhodnutí každého slova máte zhruba 20–50 sekund. Hádání tedy musí odsýpat, jinak neuspějete.

Celá hra se vejde do o něco silnější krabičky s cd. Karty herních polí jsou oboustranné. Obrázek s místností je na jedné straně, na druhé najdete celý text příslušné skladby. Skladby vycházejí z písničkářské tradice, doplněny jsou o elektronický zvuk. Žánrově se písně pohybují na pomezí folku a elektronické hudby. Jsou hravé a dobře se poslouchají.

Umakartové jsou hravé ve všech směrech, hudebně, v textech i propojením s hrou. Osobně se mi takového projekty moc líbí. Nevnucují se vám, ale když přistoupíte na hru, odmění se vám jedinečným zážitkem. Může proměnit váš společný večer s přáteli v jedinečnou zábavu.

Pokud se sejde více hráčů a několik sad hry, můžete si zahrát i skupinovou verzi, ve které již týmy soutěží mezi sebou.

Album obsahuje 12 písní. Písně i hra jsou dílem Aleše Pilgra, kterého můžete znát jako bubeníka z kapel Květy nebo Ty syčáci, a Jany Pilgrové.

Minirozhovor s Alešem Pilgrem (převzato z materiálu Indies Scope)

Album se jmenuje Umakartové? Je to umakartové album?

Jeho název vychází ze hry, která album provází. Umakartové jsou bytosti žijící tajně v každé domácnosti, kterou zachraňují před nedbalými obyvateli.

Jaký je stručný obsah hry a pro kolik je hráčů? Je určená i dětem?

Hra je pro 2 až šest hráčů. V jejím průběhu se předvádějí některá slova z textů písní pantomimicky. V této hře spolu hráči nesoupeří, všichni bojují společnými silami za záchranu domu. Na 12 hracích polích jsou vyobrazeny všechny katastrofy, které se v domě staly. Než dohraje každá píseň, snaží se hráči poskládat pětislovnou větu. Určitě to bude bavit i děti.

Jak vás napadlo stvořit k albu deskovou hru? Pravidla jste si vymýšleli sami?

Jsme rádi, když můžeme našim posluchačům nabídnout originální formát. Jsme hraví a děláme hravou hudbu. Takže si myslím, že desková hra je ideálním spojením. Pravidla jsme opravdu vymýšleli sami, jedná se tedy o zcela původní hru.

Výsledkem je elektro-folkové album. Nebo máte proto nějakou svoji škatulku?

Těžko říct jaký název tomu přiřadit. Někdy jsme tomu říkali s nadsázkou trash-folk. Antonín Kocábek nás zase v recenzi zařadil do freak-folku.

Představení hry Umakartové na YouTube



Odkazy:
Umakartové – hra a hudební cd (limitovaná edice)
***

Žádné komentáře: