CGE chystá Mayský kalendář a Gobliny

CGE intenzivně pracuje na nových hrách, které chce představit na říjnovém veletrhu her v německém Essenu. Hlavní hrou budou Tzolkin: The Mayan Calendar, která osloví především náročnější hráče vyhledávající strategické eurohry. Jejím tvůrcem není ani Vláďa Chvátil, ani Vladimír Suchý, dvorní autoři CGE, ale autor ze zahraničí. Druhou hru připravil rovněž zahraniční autor. Pracovně se jmenuje Goblins a jedná se o týmově-kooperativní souboj robotů. Bude patřit k hrám, které vás pobaví nečekanými zvraty a událostmi. Příznivci hry Vládci podzemí se dočkají pěkného rozšíření, které hru obohatí o řadu prvků.

V březnu se již poněkolikáté konal herní víkend CGE, který se především věnuje testování nových her. Zároveň byl oslavou pěti let od vydání hry Galaxy Trucker. Kromě Mayského kalendáře (kterému se pracovně říkalo "Mayská kola") a Goblinů zde byly k otestování i další hry, které se časem mohou dočkat vydání. Pěknou atmosféru měla kooperativní hra Steamferno zasazená do stylu steampunku. Vláďa Chvátil připravuje hru pro dva hráče s pracovním názvem Summoner Arena.

Doslova pod rukama se měnila/upravovala/vylepšovala pravidla, aby si tvůrci vyzkoušeli funkčnost a vyváženost různých variant hry. Díky tomu bylo možné nahlédnout pod pokličku toho, jak se hry připravují a ladí. Bylo vidět, že jen důkladným testováním vznikají dotažené a dobře vyvážené hry a že i pěkný nápad může být obětován.

Tzolkin: The Mayan Calendar (Mayský kalendář) – pro 3–4 hráče, autor: Daniele Tascini (Itálie)
Již v prototypu velmi pěkně vypadající hra pro náročnější hráče. Zavede vás do Ameriky v období rozkvětu říše Mayů. Na hracím plánu je několik různě velkých ozubených kol, která znázorňují různé oblasti života. Především hráčům poskytují různé akce. Každé kolo se otočí o jeden či dva dílky. Tím se jednak odměřuje čas hry, jednak hráčům ukazuje, jaké akce mohou zahrát.

Základem hry je umisťování "dělníků" na uvedená kola a jejich odebíráním. Akci vykonáte právě tím, že si je berete zpět. Čím později se tak stane, tím jsou akce lepší, ale když čekáte moc dlouho, nemusíte mít nic. Ve hře se snažíte získat co nejvíce bodů, k dispozici jsou různé oblasti, chrámy, budovy, obětní lebky. Díky nim můžete volit různé strategie. Neobejdete se bez surovin a především kukuřice, kterou musíte nasytit své lidi.

Konečná podoba hry bude představena na veletrhu her v německém Essenu, který se koná v říjnu.

Goblins Inc. (Goblini) – týmově-kooperativní zápas pro 2–4 hráče, autor: Filip Neduk (Chorvatsko)
Je to kostková party hra, ve které se utkají dva roboti sestrojení hráči. Hra má tedy dvě fáze, v první se musí roboti sestavit, ve druhé pak spolu bojují. Princip vytváření robota je obdobný jako ve hře Galaxy Trucker. Hráči ze společné zásoby odebírají různé druhy dílků několika typů a funkcí a ty umisťují na "robotí" desku tak, aby na sebe navazovali. K výběru jsou pancíře, střely, "motory".

Ve hře více hráčů spolu někteří spolupracují. Spolupracující hráči se během hry prostřídají. Každý hráč plní své individuální úkoly, za jejichž splnění získává body. Ty určí vítěze hry. Na hře se ještě pracuje. S výsledkem se budeme moci seznámit na podzim v Essenu.

Rozšíření Dungeon Lords: Festival Season (Vládci podzemí) určitě potěší všechny příznivce této hry. Zahrajete si s ním o jedno období více. Skupinu dobývající vaši podzemní říši doplní nový hrdina – bard. Ten posiluje ostatní hrdiny svým zpěvem, a tím ztěžuje vaši práci. Do hry také vstoupí druhý paladin. Stejně jako se postupně odkrývají události (daně, výplata), obměňují se základní akce, které jsou silnější a přinášejí nové možnosti. To ale není vše. Rozšíření přinese také nové místnosti, nové příšery, nové paladiny,  nové pasti, nová kouzla, příšerky. Rozšíření je určeno zkušeným hráčům Vládců podzemí, kteří tak budou moci "čelit novým výzvám".

Steamferno – kooperativní hra pro 1–4 hráče ve stylu steampunku
V této hře představujete skupinu hrdinů, která má za úkol v podzemní továrně vyřešit určitý problém a vrátit se zpět. Jednoduché zadání, těžší provedení, protože musí čelit neznámé oživlé hmotě, která unikla z tamních laboratoří. Ta je sice slabá, ale vytrvalá, umí se rozdělovat a může se objevit i v podobě nebezpečné masy. Každý hrdina má své specifické vlastnosti, které skupině pomáhají přežít. Hráči musí spolupracovat a dobře vážit každý krok, aby je hmota nedostala dřív, než splní úkol.

Hra má pěknou atmosféru a hráči mohou promýšlet různé postupy, jak uspět. Je však poněkud náročnější na správnou obsluhu (při realizaci pohybu hmoty). Herní plán je variabilní, připravuje se podle zvoleného scénáře. Stejně tak úkoly.

Hru Steamferno by mohlo CGE vydat v příštím roce. Uvidíme.

***

Žádné komentáře: