Představení hry: Agricola – sedláci z blat

Když se podíváte na různé herní žebříčky, zjistíte, že mezi nejlépe hodnocené hry patří Agricola. Recenzenti pak oceňují její promyšlenost a silné téma. Může být tato hra ještě lepší? Díky rozšíření Sedláci z blat rozhodně ano. Kdo má rád Agricolu samotnou, pro něj je toto první velké rozšíření jednoznačnou volbou. Je celkem pravděpodobné, že již Agricolu bez Sedláků z blat hrát nebude. Podstatu hry nemění, ale hru originálně obohacuje a nutí řešit nové situace. Rozhodně ji doporučuji. Pokud jste o Agricole zatím neslyšeli, nejprve si přečtěte recenzi. Abyste si Sedláky z blat zahráli, budete potřebovat základní hru a musíte znát její pravidla.

Ukázka počátečního rozložení lesů a močálů.
Proč Sedláci z blat stojí za to? Přináší do hry prvky, které vás ještě více přibližují životu na statku. Hráčům dává nové možnosti, ale zároveň hru usnadňují, pokud je vhodně zužitkují. Přitom k tomu stačilo poměrně málo. Váš statek nezakládáte na "zelené louce", ale v reálnějším prostředí s lesy a močály. Ty tvoří překážku v rozvoji statku, zároveň poskytují nové příležitosti. Vykácením lesa získáte tak potřebné dřevo, ale i pole, vyřezáním rašeliny si zajistíte palivo pro vytopení svého důmu.

S rozšířením dostanete také koně. Ve hře pro ně platí stejná pravidla jako pro ostatní zvířata. Na konci hry obdržíte tolik bodů, kolik jich budete mít (podobně jako u zeleniny). Bez koní o bod přijdete. Koně získáte jen pomocí speciální akce koňský handlíř. Speciální akce jsou také novinkou.

Několik nových žetonů.
Palivo je dalším novým prvkem ve hře. Při každé sklizni musíte mít kromě dostatku jídla také palivo, kterým vytopíte svou chýši či dům. Jinak hrozí, že někdo z vaší domácnosti onemocní a bude muset na ošetřovnu, takže vám na statku nepomůže. Jedno kolo nebude pracovat.

Těžba rašeliny, kácní lesa, ale i další nové akce nerozšířily stávající karty s akcemi. Hráči je mají k dispozici zvlášť jako "volné" akce. Ten, kdo si je zvolí, ušetří pracovní kapacity člena domácnosti. Je to jakási "mimořádná práce přes čas". Podle počtu hráčů jsou k připraveny dvě až tři karty, na nichž jsou dvě až tři speciálnní akce. Hráč si vezme kartu, položí si ji před sebe a zvolí jednu z možností. Získat ji může ještě jeden hráč, ale ten ji již nemá zadarmo, ale musí zaplatit dvě jídla. Abyste mohli specíální akci využít, musíte mít ve svém domě alespoň jednoho člověka.

Příklad velkého vybavení.
Novinkami jsme ještě neskončili. V základní hře je dvanáct karet velkého vybavení. Nyní budete hrát s dalšími čtrnácti. Je to pro vás příležitost získat body navíc, například myslivna, hřebčín nebo kuchyně. K tomu, abyste plně využili nové možnosti, které dává les, močály, koně a ostatní věci, vám pomohou dva balíčky malého vybavení: E pro základní hru a F pro pokročilou hru.

S rozšířením je Agricola o něco složitější, protože přináší více herních prvků. Současně však dává hráčům více možností. Hráči mají větší výběr akcí pro rozhodování, jakým způsobem budou svůj statek budovat, v jednom kole toho stihnou více udělat. Stejně jako v základní hře však platí, že všechno rozhodně nestihnete. Pokud ale dokážete své tahy dobře zkombinovat, ušetříte akce i suroviny. K úspěchu ve hře vede více cest, možných strategií. Musíte si vybírat tu, která je pro vás nejlepší.

Agricola je přátelská hra. Hráči si vzájemně neškodí. Akcí je dostatek na to, abyste si zvolili tu, která vám nejvíce pomůže. Kdo chce ale být nejlepší, musí také sledovat ostatní hráče, aby před ním neobsadili pro něj důležitou akci. Pokud přece jen uděláte nějakou chybu, nemusíte zoufat. Ostatní hráči jistě nějakou tu chybičku udělají také. V této hře platí, že vyhrávají všichni, protože všichni vybudují své hospodářství jen z mála, které dostali na začátku. S každou novou hrou objevujete její další a další možnosti, jak lépe využít dostupné akce a efektivněji hospodařit.

Speciální akce (pro 2 hráče).
Pokud jste Agricolu ještě nehráli, měli byste si ji nejprve vyzkoušet samostatně, a teprve poté připojit Sedláky z blat. Méně zkušeným hráčům pak jednoznačně doporučuji začít rodinnou variantou bez karet. Hru si tak dobře osahají a ocení její všechny možnosti. Agricola vám zajistí zábavu na mnoho dnů. A rádi se k Agricole budete vracet. Agricola s rozšířením patří k těm hrám, které si rádi opakovaně zahrajete. Záznamy o výsledku jednotlivých partií si uchovávejte. Budete moci později porovnat, jak jste se zlepšili či jaká strategie vám lépe vyšla.

První várka českého vydání Sedláků z blat, která vyšla v červnu, byla rychle rozebrána. Nemusíte však zoufat, MindOK připravil dotisk, který je již k dispozici. Koho Agricola zaujala, ten rozšíření určitě ocení. Investice do hry se mu mnohonásobně vrátí, protože si při hře užije nespočet hodin zábavy po dlouhou dobu.

Koně v ohradě přinesou body.
Přehled herního materiálu Sedláků z blat:
  • 2 rozšíření herního plánu velkých vybavení
  • 1 místo akce ošetřovna
  • 25 dřevěných figurek koní
  • 27 žetonů paliva
  • 42 kartiček lesů/močálů
  • 6 kartiček zoraných polí
  • 10 karet speciálních akcí
  • 14 karet velkých vybavení
  • 9 startovních karet
  • 118 karet malých vybavení (ve 2 balíčcích)
  • 2 karty označení balíčků
  • 6 žetonů využití se symbolem "nepoužívá se" na druhé straně
  • 4 žetony využití se symbolem postele na druhé straně
  • 1 žeton hrobky
  • 1 žeton se zelenou šipkou a – 1 bodem na druhé straně
  • 1 bloček pro zapisování bodů

Odkazy:
Související články:

Chcete si hru koupit?

Agricola: Sedláci z Blat lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


***

Žádné komentáře: