Představení hry: Údolí králů

Údolí králůPočet hráčů: 2–4
Doporučený věk: od 12 let
Délka hry: 60–120 minut
Autor: Acchittocca (Antonio Tinto, Flaminia Brasini, Stefano Luperto, Virginio Gigli)
Rok vydání: 2009
Výrobce: Hans im Glück, MindOK (české vydání 2011)
Jiný název: Egizia
Ocenění: Deutscher Spiele Preis 2010 (7. místo), International Gamers Awards 2010 (nominace), Hra roku 2011 (nominace)
Obvyklá cena: cca 660 Kč
Herní systém: hráči se podílejí na budování staveb, za to jsou oceněni, obsazují políčka, která přinášení různý efekt
Čeština: hra je kompletně v češtině

Údolí králů je příjemná hra, která vás zavede do starověkého Egypta. V rolích stavitelů budete stavět sfingy, obelisky, pyramidy, chrámy, královská pohřebiště. Poplavíte se po životodárném Nilu a budete vyhledávat nejlepší příležitosti. Hra má pěknou grafiku, kvalitní herní materiál a umožňuje strategické plánování i okamžité taktické reakce. Přináší vše, co očekáváme od kvalitní moderní deskové hry. Ocení ji jak zkušení hráči, tak i ti méně zkušení. Hodí se totiž i pro náročnější rodinné hraní.

Herní materiál.
První představení hry se uskutečnilo v Essenu roku 2009. Mezi novinkami se tehdy neztratila, ale zároveň neohromila. Čas však ukázal, že se jedná o kvalitní hru, která příjemně překvapí svou hratelností. Rádi se k ní budete vracet. Není náhodou, že se objevila v nejednom herním ocenění mezi doporučenými hrami.

Údolí králů je komplexní hra v tom smyslu, že všechny prvky jsou provázané do kompaktního celku. Jako stavitelé máte k dispozici stavební čety. Ty jsou zpočátku slabé, mnoho toho nepostaví, takže je musíte postupně posilovat. Čím jsou ale silnější, tím pro ně potřebujete více potravy, kterou získáváte z obilí. Bez obilných polí se tedy neobejdete. Pokud se stane, že máte málo jídla, připravíte se o drahocenné body. Otevíráte také kamenolomy, protože bez kamene se žádná stavba neobejde – nic nepostavíte, a tedy nezískáte body. Musíte proto dobře plánovat, abyste sladili sílu čet, potřebné množství kamene a množsví jídla, ale také to, abyste byli na těch správných místech, kde vše uplatníte.

Hráčská deska s označením síly
pracovních čet a množství
získaného kamene.

Základní princip hry je jednoduchý. Plavíte se po proudu Nilu a cestou se zastavujete na různých místech, abyste získali něco užitečného nebo abyste se podíleli na důležitých stavbách. Body získáváte za nejrůznější činnosti během hry, další pak na konci. Především se bodově oceňuje podíl na budování hlavních staveb – obelisku, hrobech, pyramidy a chrámu. Sfinga vám dá body až na konci hry za všechny splněné úkoly. Zvítězí ten, kdo má na konci nejvíce bodů.

Kouzlo hry tkví v několika věcech, které do hry vnáší napětí a nutí vás neustále volit mezi několika možnostmi. Především můžete vstupovat jen na políčka, která jsou po proudu od posledního místa. Nemůžete se "vracet". Když postupujete rychleji, získáte cennější kartičky, v daném kole ale uplatníte méně akcí. Při pomalejším postupu sbíráte, co zbylo, celkově však můžete uplatnit více akcí. Na každém místě může zastavit jen jeden hráč. Výjimkou jsou tři staveniště – sfingy, obelisku s hroby a chrámu s pyramidou. Na jejich stavbě se v každém kole může podílet více hráčů.

Interakce je v této hře minimální, ale setkáte se s ní. Kromě obsazování míst můžete druhé ovlivnit tím, že posunete vodní prstenec, který se nachází v deltě Nilu. Určuje, jaká pole budou zavlažována, a tedy přinesou úrodu pro fázi živení. Posunutí prstence umožňují dvě místa. 

Hra může začít.
Hra má jasnou strukturu herních kroků. Hraje se na 5 kol. Každé kolo má sedm fází, které probíhají vždy ve stejném pořadí. Po 5. kole následuje závěrečné bodování. Jednotlivá kola se liší tím, jaké karty Nilu na začátku kola vyložíte. Do hry se tak tyto karty s různými výhodami dostávají v příslušných kolech. Některé karty mají jednorázový efekt, jiné vám pomáhají do konce hry.


Údolí králů má propracovaná pravidla. Teprve po jejich přečtení pochopíte, jak vše do sebe zapadá. První dvě strany vás seznámí s herním materiálem a přípravou hry. Vlastní pravidla jsou strukturovaná a s příklady, takže se v nich dobře orientuje. Nechybí ani popis karet. Seznámení s hrou proto není náročné, je však potřeba číst pozorně. 

Graficky je hra připravena na výborné úrovni a dobře podtrhuje téma hry. Herní plán představuje "mapu" Egypta, je přehledný. Lodičky a cihličky jsou ze dřeva. Žetony pracovních čet a hroby z kartonu. Karty jsou menší, jednotlivé typy jsou barevně odlišeny, takže se v nich dobře orientuje.

Nejlépe si zahrajete ve čtyřech hráčích. Pro tento počet platí všechna pravidla, při hře dvou či tří hráčů se drobně upravují. Dobře si ale zahrajete v jakémkoliv počtu. Jedna partie trvá okolo hodiny až hodiny a půl. Záleží na zkušenosti hráčů s hrou. Hra poskytuje mnoho možností, co můžete dělat. Stále musíte volit a hrát s ohledem na to, co dělají ostatní. Díky tomu je každá hra jiná.

Náhoda má ve hře přesně vymezené místo. Například karty Nilu se umisťují pro každé kolo náhodně z příslušného balíčku. Více se náhoda projeví v kartách úkolů, které hráči získávají na stavbě sfingy. Jejich obtížnost je různá. Hráči si ale mohou vzít maximálně jednu kartu v každém kole (vybírat mohou až z pěti). Náhoda tedy především vytváří podmínky ve hře a hráči na ni musí reagovat.

Údolí králů je jednou z opravdu vydařených her, které si zaslouží vaši pozornost a vyzkoušení. Nebudete litovat.

Odkazy:
Související články:
Chcete hru Údolí králů koupit?

Údolí králů lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


Videopředstavení hry:



***

Žádné komentáře: