Recenze: Znáš mě?

Dobrá párty hra se nikdy neztratí. Tyto hry mají především pobavit, chcete se u nich zasmát a uvolnit. Díky jednoduchým pravidlům, která objasníte během pár minut, a přístupnosti pro větší počet hráčů si je zahrajete při nejrůznějších příležitostech. Novinka "Znáš mě?", kterou u nás vydalo Albi, takovou hrou je. Zahrajete si ji až v 8 hráčích. Zábavnou formou se můžete dozvědět něco o druhých. Odhadujete, co si myslí spoluhráči. Jak by odpověděli například na otázku: "Čím se nejlépe zahřeji?", "Co by mi chybělo na pustém ostrově?", "Koho se nejvíce bojím?".


Téma hry
"Znáš mě?" je párty hra jako vyšitá. V originále se jmenuje Say Anything a vytvořili ji stejní lidé jako jinou velmi úspěšnou party hru Wits & Wagers (také vřele doporučuji). Do kategorie párty her se řadí ledacos, ale "Znáš mě?" do ní rozhodně patří. Je to přesně ta hra, kterou si můžete zahrát na večírku s přáteli, a přitom nemusíte mít obavu, že by ji někdo nezvládl. Stačí mít chuť bavit se.

Zatímco hra Wits & Wagers se orientuje na znalosti, "Znáš mě?" se zaměřuje na to, co si myslíme, jak bychom odpověděli na určitou otázku. Nemusíte mít však obavy, že by vám někdo kladl osobní otázky. Vtip této hry je v tom, že na zvolenou otázku neodpovídáte vy, ale ostatní odhadují, jaká by vaše odpověď mohla být. Na celé skupině pak je, jak vážně odpovědi uchopí.

Jak se hraje
Jeden hráč je v každém kole "vypravěčem". Z kartičky vybere jednu otázku a přečte ji. Záleží tedy na něm, jaké téma zvolí. Ostatní hráči tajně napíší na tabulku svou odpověď. Přitom se snaží, aby odpověď vystihla to, co by napsal sám vypravěč, nebo aby ho nejvíce zaujala.

Když jsou všechny odpovědi napsány a destičky rozloženy na stole, určí vypravěč tajně odpověď, která se mu líbí. Ostatní se pak snaží uhodnout, kterou odpověď zvolil. Poslouží jim k tomu dva žetony. Hráči je mohou oba položit k jedné destičce nebo ke dvěma.

Co by mi chybělo na pustém ostrově?
Vypravěč dostane jeden bod za každý žeton položený k odpovědi, kterou vybral. Ostatní dostanou bod za každý žeton, který položili k vybrané odpovědi. Hráč, který vybranou odpověď napsal, získá jako prémii jeden bod. Maximálně však můžete získat tři body v jednom kole. Celkový počet bodů určí vítěze hry.

Důležitější než získaný počet bodů je, zda se všichni dobře bavili. Bodování je hnacím motorem. Je dobře, když všichni hráči chtějí uspět, vymýšlejí přiléhavé a vtipné odpovědi a odhadují druhé. Pak si společně užijí příjemnou zábavu.

Komu je hra určena
Hru si zahrajete opravdu s každým, s hráči i s lidmi, kteří jinak nehrají. Nezáleží na předchozí hráčské zkušenosti. Díky jednoduchosti můžete hru vzít do každé společnosti, ve které se lidé chtějí bavit. Téma je také atraktivní, a zejména ženám bude vyhovovat.

Nejlépe si zahrajete ve větším počtu hráčů (6–8), ale dobře si zahrajete i ve 4 či 5 hráčích. Podle autorů a vydavatele je doporučený věk od 13 let, tedy pro starší děti a dospělé. Bez obav si ale můžete zahrát i s dětmi od 10 let. Stačí, když vynecháte některé typy otázek.

Zpracování, grafika, pravidla
Komponenty hry jsou přesně takové, abyste je mohli vzít na večírek. Žetony i karty jsou výrazně barevné a doplněné ikonami. Vyrobené jsou ze silného kartonu s povrchem, na který můžete opakovaně psát přiloženými fixami. Osmdesát karet s pěti otázkami přináší dostatečný výběr na mnoho her. V krabici také najdete kruhový Rozhodovač, na kterém vypravěč tajně šipkou nastaví nejlepší odpověď. Hra je uložena v menší krabici ze silného kartonu, takže ji bez úhony může vzít kamkoliv.

Zajímavosti a ocenění
Hra získala celou řadu ocenění, zejména v Americe. V roce 2008 se stala nejlepší párty hrou mezi uživateli největšího herního portálu BoardGame Geek (Golden Geek Award).

Autory hry jsou Dominic Crapuchettes a Satish Pillalamarri, kteří využili úspěchu své předchozí hry Wits & Wagers a zkušeností a vytvořili novou hru více orientovanou na to, co si hráči myslí.

Hodnocení hry
Hra "Znáš mě?" je zábavná společenská hra, která patří do větší společnosti. Pokud se sejdou lidé, kteří se moc neznají, může tato hra posloužit k jejich seznámení a otevřít dveře další neformální zábavě. Jednoduchou a vtipnou formou se o sobě navzájem něco dozví. Přitažlivá hra ale bude i pro skupinu přátel, ti mohou být ve svých odpovědích osobnější. Je jen na hráčské skupině, jak ke hře přistoupí (vážně či nevážně).

Hra je velmi svižná a příjemně plyne. Všichni jsou stále zapojeni do hry a nikdo nečeká na svůj tah. Všichni jsou do hry zapojeni rovnocenně a nikdo se nemusí obávat, že by nemusel obstát. Hra vás vede tak, že se u ní budete dobře bavit.

Infobox o hře

 Počet hráčů:  3–8 hráčů
 Doporučený věk:  od 13 let (možno hrát od 10 let)
 Délka hry:  30 minut
 Autoři:  Dominic Crapuchettes, Satish Pillalamarri
 Rok vydání:  2008
 Výrobce:  North Star Games (česky Albi 2013)
 Ocenění:  Golden Geek Award 2008 (nejlepší party hra)
 Jiný název:  Say Anything
 Obvyklá cena:  cca 550 Kč
 Herní systém:  party hra, odhadování druhých
 Čeština: hra vyšla kompletně v češtině

Odkazy:
Související články:
***

Žádné komentáře: