Představení hry: Chytrý fotbal

Počet hráčů: 2
Doporučený věk: od 12 let (výrobce uvádí od 6 let)
Délka hry: 100 minut
Autor: Zdeněk Touš
Rok vydání: 2011
Výrobce: Bronda games
Obvyklá cena: cca 550 Kč
Herní systém: stolní logická hra inspirovaná fotbalem
Čeština: hra je kompletně v češtině

Chytrý fotbal je původní česká hra, kterou vydala společnost Bronda games. Jak název napovídá, zavede vás do světa fotbalu. Nejedná se však o hru, která by se mohla označit jako sportovní, závodní či akční. V této hře neuplatníte rychlost či šikovnost, ale taktiku, předvídavost a logiku. Chytrý fotbal je logická hra pro dva hráče, která se fotbalem inspirovala. Je zcela bez náhody, jedná se o abstraktní hru využívající hrací plán v podobě fotbalového hřiště, takové fotbalové šachy.

Oba hráči představují kouče, kteří řídí své fotbalové mužstvo, každého jednotlivce. Mají tedy dokonalý přehled o dění na hřišti a vítězství v zápasu je zcela v jejich rukách. Hraje se stejně jako ve skutečném fotbalu na góly. Zápas vyhraje ten, kdo jich za dva poločasy nastřílí více.

Začátek hry. Rozestavení
si určí hráči sami.
Nepřekvapí vás tedy, že každý hráč má své mužstvo složené z deseti fotbalistů v poli a brankáře. Na začátku je libovolně rozestaví na své půlce hrací plochy. Může je rozdělit jako ve skutečném fotbalu na obranu, zálohu a útok. Začínající hráč vykopává ze středového kruhu. Míč, s nímž se hraje, není kulatý, ale půlkulatý. Dobře tak drží na hlavě figurky hráče, který ho má v držení. Hráči si ho mohou přihrávat, odkopávat ho, získávat v osobním souboji, střílet na branku.

Hrací plochu tvoří šachovnice o velikosti 30 polí na délku a 19 na šířku. Rozdělená je půlící čárou s kruhem. Na obou koncích hřiště je brankoviště s brankou, která je široká 9 polí. Figurky hráčů mají stylizovanou podobu postavy. Díky čííslům na zádech se dá určit, kde má hráč čelo a kde záda, což je důležité při osobních soubojích. Jen hlava je plochá, aby se na ni dal dobře posadit míč. Brankář má navíc stylizované ruce. Vykrývá totiž také obě boční pole.

Brankář ohlídá i boční pole.
Hráči se střídají. V každém tahu mohou zahrát až pět akcí: pohybovat figurkou, pohnout míčem nebo kombinovat pohyb figurky a míče. Je však potřeba si dát pozor na to, že jednotlivé figurky mohou v rámci tahu hrát jen jednou. Figurky se pohybují až o pět polí v přímém směru, míč až o deset. Uveďme si rychlý příklad. Hráč s míčem se pohne a přihraje jinému hráči, ten míč odkopne "do běhu" dalšímu, který ho sebere, nacentruje před branku a útočník může střílet. Pokud brankář nestačí zareagovat, může si útočící mužstvo připsat gól.

Promyslet a propočítat pět akcí může zabrat nějaký čas. Druhý hráč musí počkat, může jen sledovat, co se na hřišti děje. Nejedná se tedy o moc dynamickou hru. Každým tahem se ale situace na hracím plánu mění a hráči musí na změnu náležitě reagovat. Je také dobré kontrolovat, zda je vše podle pravidel.

Hrací doba je vymezena dvěma poločasy po 45 minutách jako ve skutečném fotbalu. Může se to zdát hodně. Čas si můžete na zkoušku zkrátit, ale uvidíte, že doporučená doba odpovídá potřebám hry.

Hráči nosí míč na hlavě.
Celkově nejsou pravidla složitá, dají se vysvětlit během deseti minut. V přiložených pravidlech se rychle zorientujete i díky příkladům a ilustracím. Přesto se vám může stát, že vám některé formulace nebudou jasné. Nenechte se tím zaskočit a čtěte dál. Doporučuji také používat pojmy tah a akce obráceně, než je v pravidlech. Tah hráče se skládá z několika akcí (jak je obvyklé u deskových her).

Figurky jsou pěkné, dobře vyrobené – pevné a stabilní. Horší je to s hrací deskou, která je vyrobena z tenké kartonové lepenky. Na stole se kroutí a hrozí, že si figurky při hře porazíte. Chybí počítadlo gólů. Musíte si je zapisovat na papír nebo pamatovat. Gólů ale nepadá tolik, aby se to nedalo zvládnout. Hodilo by se ale něco na označení zahraných akcí nebo figurek, které již zahrály. Můžete si poznamenávat jejich čísla, ale to také zdržuje. Nebo musí pomoci soupeř.

Ukázka hry ze stránky vydavatele.
Pokud máte rádi abstraktní hry, může se pro vás Chytrý fotbal stát fotbalovým zápasem ve stolní podobě. Stačí, když ke hře přistoupíte s trochou představivosti a vaše tahy budete provádět s rozmyslem, ale rychle. Jinak bude hra statická a rozvleklá. Celkově je hra hodně o počítání, a je potřeba propočítat několik akcí dopředu.

Shrnutí pravidla najdete na webových stránkách vydavatele, kde jsou k dispozici také videa s ukázkou hry.

Aktualizace 2012: Na webu hry najdete aktualizovaná pravidla.


Odkazy:
Chcete si hru koupit?

Chytrý fotbal lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


***

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,

hru doma mám (asi jako jeden z prvních :-) Hra je velmi na přemýšlení, ale po chvilce už si všechno budete uvědomovat a bude se Vám hrá lépe. S hrací deskou je to přesně tak jak se píše, ale není to tak hrozné-doporučuji párkrát zohýbat sem a tam a ona se vyrovná :-) až to někdo bude umět, hledám soupeře!

Anonymní řekl(a)...

Překvapilo mě, že je hra prezentovaná jako novinka. Podle popisu a podle vzhledu mi připomíná hru Taktik, kterou jsem dostal někdy v osmdesátých letech. Vypadal úplně stejně, ale byla magnetická. Zajímalo by mě, zda jde jen o podobnost, nebo o tu samou hru v novém balení.

Jakub řekl(a)...

Hra Taktik je také pro 2 hráče a hraje se na hexovém hracím plánu. Cílem je vytvořit řadu ze svých kamanů. Viz také pravidla hry Taktik. Jedná se tedy o zcela odlišnou hru.