Tip: Ovocný sad je výborná dětská hra

Dnešní tip na hru ocení především rodiče malých dětí. Hledáte vhodnou hru pro dítko, kterému jsou dva tři roky? Ne hračku, ale opravdovou deskovou hru, kterou si s ním rádi zahrajete? Pak vám doporučuji velkou deskovou hru Obstgarten (Ovocný sad) od německého vydavatele Haba. Společně budete sklízet ovoce do proutěných košíčků, abyste je uchránili před nenasytným havranem.


Hra Obstgarten je určena pro 2–4 hráče a je kooperativní. Znamená to, že se společně snažíte splnit úkol – sklidit všechno ovoce dříve, než přiletí havran. Buď všichni společně vyhrajete, nebo prohrajete. Na herním plánu jsou čtyři ovocné stromy, na nichž dozrávají červené třešničky, žluté hrušky, modré švestky a zelená jablíčka. Hra je nádherně zpracovaná, ovoce je dřevěné a k tomu máte proutěné košíčky.

Hra je jednoduchá. Hodíte kostkou a vezmete si ovoce příslušné barvy. Pokud padne symbol košíčku, můžete si vzít libovolné dva plody, ale pokud padne symbol havrana, pak na obrázek uprostřed desky přidáte kartičku s havranem. Když celý obrázek havrana složíte, havran přiletí, a to znamená, že jste prohráli. Děti bývají hrou velmi zaujaty a rády ji hrají opakovaně.

Existuje i několik variant této hry. Jedna z nich je upravena i pro nejmenší děti (od dvou let). Jedná se o hru Můj první ovocný sad. Obsahuje velké dílky ovoce, které jsou vhodné pro malé děti. Mohou si s nimi hrát i samostatně. Další možností je cestovní verze hry Obstgarten.

Vřele hru doporučuji. Tříleté děti potřebují kromě fyzických aktivit i takové, při nichž se zklidní a které je učí soustředění. Kromě toho cvičí jemnou motoriku, barvy a tvary. Máte také jedinečnou příležitost sledovat děti při společné aktivitě.

Odkazy: 
***

Žádné komentáře: