Představení hry: El Grande

El Grande

Počet hráčů: 2-5.
Doporučený věk: od 12 let.
Délka hry: 60 až 120
minut.
Autor: Wolfgang Kramer, Richard Ulrich.
Rok vydání: 1996.
Výrobci: Hans im Glück.
Ocenění: Spiel des Jahres 1996 (vítěz), Hra německé veřejnosti 1996 (1. místo).
Obvyklá cena: cca 950 Kč.
Herní systém: převaha na území, aukce.
Čeština: hra obsahuje cizojazyčný materiál, pravidla v češtině jsou k dispozici ke stažení.

El Grande je již "klasikou" mezi moderními deskovými hrami. Podobně jako Osadníci z Katanu se drží na předních místech žebříčků oblíbenosti mezi hráči. Hra však nevyšla v češtině, takže se u nás nerozšířila to takové míry jako ve světě. El Grande je příkladem kvalitní převahové hry, které jiné obdobné hry jen těžko konkurují. Autory jsou zkušení Wolfgang Kramer a Richard Ulrich.

Hrací deskaHra El Grande vás zavede o několik století zpátky do doby grandů a caballeros. Španělsko v 15. století je rozdrobeno na království, knížectví a provincie, která ovládá především vyšší šlechta - Grandi - s pomocí Caballeros (rytířů). Každý hráč vlastní jednoho Granda a větší počet Caballeros. Snaží se rozšířit svůj vliv na celé Španělsko a podle možností držet většinu mezi Caballeros v jednotlivých krajích Španělska. Komu se to podaří, zvítězí (alespoň dočasně).

Hrací plán představuje devět španělských regionů a pole pro umístění hradu. Každý region i hrad mají svou bodovací tabulku, podle ní dostávají hráči body. Kromě Granda a Caballeros obdrží každý hráč třináct karet moci, které kromě výše moci ukazují určitý počet Caballeros (ty si hráč povolá na svůj dvůr a bude je moci umisťovat do regionů). V každém kole hráči postupně vynášejí jednu kartu - její hodnota určí pořadí hráčů v kole. Kdo vyložil nejvyšší hodnotu, začíná. Každý hráč si ve svém tahu vybere jednu z aktuálních akčních karet. Poté umisťuje určitý počet Caballeros na hrací plán do regionů, které sousedí s tím, kde je momentálně král. Může také zahrát akci popsanou na kartě (např. přesunout již umístěné Caballeros - vlastních i cizích - do jiných regionů, vyvolat bodování v některém regionu, aj.).

Čtyři akční kartyHra se skládá z celkem devíti kol. Můžete také hrát kratší variantu s šesti koly. Souhrnná bodování probíhají během hry tři (po skončení třetího, šestého a posledního kola). Body získávají hráči za regiony, ve kterých mají umístěný dostatečný počet Caballeros. Body mohou získat nejvýše tři hráči. Kromě toho mohou být vyvolána speciální bodování díky akčním kartám jen ve vybraném regionu.

Základ hry je jednoduchý, umisťujete své rytíře do regionů tak, abyste při bodování získali co nejvíce bodů. K tomu jsou také nápomocny akční karty. Jedno z kouzel této hry spočívá v licitaci o pořadí hráčů při jejich výběru. Správný odhad soupeřů a dobré volba pořadí vám přinese body navíc. Zajímavým principem je také umisťování rytířů do hradu. Před každým bodováním si hráči tajně určí, do kterého regionu tyto rytíři umístí. Mohou tak překvapivě zvrátit poměr sil. Pravidla nejsou složitá, rychle je vstřebáte. El Grande nabízí mnoho herních variant, které vedou k úspěchu. Hráči svádí mocenský zápas o nadvládu do posledního kola. O napětí a zvraty není nouze.

Rozehraný El GrandeHra je graficky zpracovaná velmi pěkně, decentně, jakoby staromódně. Kostičky jsou dřevěné, menší představují Caballeros, velké Grandy. K tomu se po přehledném hracím plánu pohybuje velká figurka krále, opravdu ji nepřehlédnete. Zajímavostí je kotouč s otáčivou šipkou, který slouží k tajné volbě regionů.

Délka hry závisí na zkušenosti hráčů a zvolené variantě. Při plné hře na devět kol bude trvat okolo hodiny a půl, při zkrácené hře okolo hodiny.

Rozšíření obohacují hru o další prvky:

  1. König und Intrigant (Král a intrikán, 1997) - nové akční a mocenské karty činí hru pestřejší.
  2. Grossinquisitor und Kolonien (Kolonie a velký inkvizitor, 1997) - přidává doprava zboží z kolonií, velkého inkvizitora.
  3. König & Intrigant: Player’s Edition (1998) - nové karty nahrazují původní akční a mocenské karty.
  4. Grandissimo (2000) - nový region (Portugalsko), zvláštní karty (královna), nové akční karty zvyšují možnost výběru akce.

Odkazy:

***


Reklama


:: Hru El Grande si můžete zakoupit ve specializovaném obchodě Svět deskových her ::

Žádné komentáře: