Představení hry: Niagara

Počet hráčů: 3-5.
Doporučený věk: od 8 let.
Délka hry: 30 až 60 minut.
Autor: Thomas Liesching.
Rok vydání: 2005.
Výrobci: Zoch, Rio Grande Games.
Ocenění: Spiel des Jahres 2005 (vítěz), Hra německé veřejnosti 2005 (2. místo).
Obvyklá cena: 990 Kč.
Herní systém: sbírání pokladů.
Čeština: hra neobsahuje cizojazyčné prvky, pravidla jsou k dispozici v češtině.

Dobrý nápad spojený s pěkným provedením přináší překvapivé výsledky. Něco takového se podařilo Niagaře. Na divoké řece, v blízkosti vodopádů vypukla diamantová horečka. Dobrodruzi se vydávají po proudu, najít kousky štěstí v podobě kamínků, nebo zkázu ve vlnách vodopádu. Kdo nasbírá jako první příslušný počet kamenů, zvítězí. Bez chytrost a odvahy to však nepůjde.

Co každého při prvním setkání s touto hrou zaujme, je její provedení. Hrací deska se pokládá na položenou krabici a je přeložena přes okraj. Dokonale tak evokuje atmosféru řeky s vodopádem. Každý hráč dostane dvě dřevěné lodičky. "Pohyb" řeky zajišťují kolečka, která se posouvají řečištěm. Drahokamy jsou sice plastové, ale vypadají také velmi pěkně.

Všichni hráči mají sedm "pádlovacích" karty (s čísly 1-6 a mrakem). Na začátku kola si jednu z nich každý zvolí, a to tajně. Číslo určuje počet pohybů kánoí (i nakládání drahokamů), mrak ovlivní počasí. Když všichni provedou svůj tah, posune se řeka o tolik koleček, kolik má nejnižší vyložená "pádlovací" karta s přičtením aktuálního počasí. Lodičky se tak přiblíží vodopádu, proud je strhává a mohou se tak zřítit z vodopádu dolů (majitel o takovou loď přijde a získá ji zpět jen za drahokam). Naložený drahokam získáte až tehdy, když se s ním vrátíte do přístaviště.

Pravidla hry jsou jednoduchá a rychle vysvětlitelná, takže není problém začít hned hrát. Také proto je hra označována za rodinnou - nejen dětem se určitě bude líbit, jak lodičky padají z vodopádu :-). Oceníte ji ale i tehdy, pokud si chcete zahrát s lidmi, kteří deskové hry moc nehrají (nebo je vůbec neznají). Hra dává velký prostor pro taktizování, takže si ji užijí i zkušenější hráči. Niagara je velmi vydařená hra poskytující napětí i zábavu nejen pro rodinu.

K této hře již existuje také rozšíření nazvané Flussgeister am Niagara (Duchové Niagary) a minirozšíření Niagara - Diamanten Joe (Diamantový Joe).

Odkazy:

***

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Nemate nekdo nahodou ceska pravidla?